Stan Huygens Journaal – Eerste coronaborrel!

Het was de eerste uitnodiging voor een coronaborrel. In Amsterdam- Zuid werd het spits afgebeten door netwerk-koningin Merlin Melles, in de tuin rond haar kantoor.

„Jongens, éven doorlopen naar achteren!”, riep ze naar de genodigden toen er een zogenoemde boa op straat werd gesignaleerd. Weliswaar was het aantal aanwezigen precies afgepast. Maar teveel borrelaars in het zicht, dat zou natuurlijk de verkeerde indruk kunnen wekken.

Wie door het tuinhek mocht, moest eerst langs de temperatuurzuil van Roland Schoonen. „Ik lever aan Corendon, aan Young Capital, aan Naturalis”, zei hij. „De nieuwe gastvrijheid”, legde de gastvrouw uit, die komende tijd dagelijks een borrel geeft. „Ik heb één gast met een te hoge temperatuur moeten weigeren.” Maar de economie moet vlot getrokken worden vond Merlin, wier werk het is om mensen samen te brengen binnen haar gerenommeerde netwerkclub fCN.

„De grens met de VS en met China moet open”, volgens wasserette-ondernemer Guido Ide. Hij investeerde net €18 miljoen in nieuwe apparatuur in Nieuwegein, toen alles op slot ging. „De toeristen moeten terugkomen naar de bekende hotels. Dat zijn mijn grootste klanten.”

Fred Starkenbrug, commercieel directeur van autodealer A-point, was iets positiever. „Eerst zag ik niet één bergingswagen”, klonk het over de opleggers die gecrashte auto’s vervoeren. „Deze week heb ik er al drie zien langskomen.”

„De overheid doet veel te ingewikkeld”, vond investeerder Roelof Borggreve. „Zeg ’Nee’ tegen anderhalve meter!”, herhaalde hij het bericht dat hij verstuurde via sociale media. „In de buitenlucht is het toch meestal veilig?”, zei hij in de zomerse barbecue-geur. „Binnen moet je oppassen, met een slechte airco die alle aerosolen rondpompt!”

Eugene Soffers, van de installatiebedrijven van Nexton, heeft in zakelijk opzicht een prima tijd: „Wij gaan onze omzet verdubbelen”, sprak hij stralend tegen Wessel Berkman, die bedrijven laat groeien. „De empathie heeft vaak plaatsgemaakt voor regelrechte commercie”, zei Berkman over zijn werk. Hij bekijkt waar de groeimogelijkheden zitten: „Nu probeer ik bijvoorbeeld hijskranenbedrijf Mammoet van een omzet van €900 miljoen naar zo’n €1,3 miljard te krijgen.”

Mark de Witte, topman van de 325-jarige distillateur De Kuyper, hoopte het jubileum dit jaar nog te kunnen vieren: „In aangepaste vorm moet dat toch kunnen.” De partymuziek klonk uit de speakers, de glazen met wijn gingen rond en de gesprekken werden uitbundiger. Alsof er achter de temperatuurzuil voor het tuinhek even geen corona was.

20200611-Journaal-NL-TG023—Tlg-1-214351